7 aandachtspunten voor startups en scale-ups bij software development

Startups en scale-ups jagen natuurlijk graag hun ambities na, echter obstakels op het vlak van tech kunnen frustrerend zijn en de ontwikkeling van ‘mission critical’ software in de weg zitten.

Of je nu net begint of al een paar jaar onderweg bent, je herkent vast een van de volgende situaties:

  • Prioriteiten en focus zijn niet altijd duidelijk.
  • De realisatie van features duurt langer dan gepland.
  • Er is onrust op de developmentafdeling.
  • IT-projecten komen onvoldoende van de grond.
  • De onderhoud-backlog groeit uit de hand.

In dit artikel bespreken we zeven veelvoorkomende aandachtspunten voor startups en scale-ups, waarbij softwareontwikkeling een cruciale strategische rol speelt.

Development-filosofie

Een solide, geïntegreerde development-filosofie is de basis van elk bedrijf. Dit draait vaak om een iteratief model zoals Agile Scrum. Om succesvol te zijn, moet de methodiek goed aansluiten bij de organisatiestructuur en bedrijfscultuur. Probeer hierin zoveel mogelijk dubbele managementlagen en doorgeefluiken te voorkomen en werk met een iteratieve mindset. 

Betrokkenheid en organisatie

Een veilige, transparante cultuur is essentieel voor samenwerking tussen medewerkers, leveranciers en developers. Hoe stel je een team samen met de juiste kennis en vaardigheden, zonder afhankelijkheden van buitenaf? En hoe zorg je voor gebalanceerde verwachtingen? Zo kan een onervaren management onbewust torenhoge verwachtingen hebben bij de snelheid van softwaredevelopment. Het opleiden en coachen hierin is essentieel. 

Heldere definitie van waarde

Een gedeeld begrip van waarde is cruciaal. Bedrijfsdoelen gekoppeld aan strategische overwegingen en features op de product roadmap (bijvoorbeeld via OKRs en KPI’s) zorgen voor transparantie en een gezamenlijke koers. Zorg ervoor dat gedrag van gebruikers  meetbaar is zodat je data gedreven inzichten hebt en besluiten kan nemen op basis van de juiste onderbouwing.

Structuur en overzicht

Duidelijke kaders en procesafspraken zorgen voor optimaal iteratief development. Een heldere rolverdeling voorkomt ruis en zorgt voor efficiënte meetings en releases. Betrokkenheid is key, echter zorg wel voor een vlotte doorlooptijd en neem beslissingen in een smal kader als dat nodig is.

Concretiseren en realisme

Concepten moeten concreet en begrijpelijk zijn voor iedereen. Dit helpt de scope en benodigde inspanningen realistisch in kaart te brengen. Concepten zijn gemakkelijk op tafel te leggen door stakeholders maar moedig iedereen vooral aan met concrete voorbeelden en scenarios te komen. Dit voorkomt een hoop luchtfietserij. 

Validatiemechanisme en feedbackloop

Het snel valideren van hypotheses met minimaal budget is essentieel voor startups. Iteratief werken maakt snelle aanpassingen en validaties mogelijk zonder dure developmentcapaciteit in te zetten. Gerbuik surveys of doe een niet geautomatiseerde handmatig steekproef met een aantal gebruikers om al vroegtijdig een beeld te krijgen.

Resources

Bij het opzetten of uitbreiden van een developmentteam is een hybride aanpak – een combinatie van lokale en remote developers – vaak effectief. Dit vergemakkelijkt het afstoten van werk en zorgt voor focus op de belangrijkste roadmapfeatures. Vanzelfsprekend gaat dit niet vanzelf, en er zal maanden in geïnvesteerd moeten worden. 

Comments are closed.
Stel uw vraag direct via WhatsApp