7 aandachtspunten voor startups en scale-ups bij software development

Startups, scale-ups jagen graag hun ambities na, en het kan frustrerend zijn als er obstakels in de weg zitten. Wellicht is de startup met begonnen of al een paar jaar onderweg.

Je herkent vast één van de volgende situaties

  • Prioriteiten en focus zijn niet altijd even duidelijk
  • De realisatie van features duurt langer dan gedacht 
  • Het rommelt op de development afdeling
  • IT projecten komen onvoldoende van de grond
  • De onderhoud-backlog puilt uit

Waar we in dit artikel op in willen gaan is een samenvatting van 7 veel waargenomen aandachtspunten bij startups en scale-ups waarbij software development een cruciale strategische rol heeft.

1. Development filosofie

Het fundament van elke business is een eenduidige volledig geïntegreerde development-filosofie. Deze filosofie draait om een moderne iteratief model, veelal Agile Scrum. Maar om een volledige aanpak te laten werken zijn er tal van randvoorwaarden, zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de methodiek goed aansluit op organisatiestructuur en bedrijfscultuur.

2. Betrokkenheid en organisatie

Dit punt draait erom een veilige, prettige en transparante cultuur te creëren waarin collega’s, leveranciers, developers en andere betrokkenen samen kunnen co-creëren aan bedrijfsdoelen. Centraal staat hier de vraag: Hoe stel je een team samen met de benodigde kennis en kunde -zonder afhankelijkheden naar buiten toe- en hoe zorg je dat verwachtingen over en weer in balans zijn?

3. Een heldere definitie van waarde

Werken aan softwareprojecten of producten is tegelijk uitdagend en tof. Het start met een helder gedragen begrip van waarde omdat het essentieel dat daarin de neuzen dezelfde kant op staan. Wat vaak goed werkt is een model waarin bedrijfsdoelen voorzien van waarde-kernmerken of strategische overweging gekoppeld worden aan features op een product roadmap. Zo ontstaat er een transparant en objectieve kijkt op de richting waarin de startup zich beweegt.

4. Structuur en overzicht

Door met duidelijke kaders en consequente procesafspraken te werken, profiteer je optimaal van de kracht van iteratief, flexibel development. Ook een heldere rolverdeling is onderdeel van een goed werkende structuur. We voorkomen hiermee doorgeefluiken of ruis. Het geeft ook een bijdrage aan het efficiënt en effectief verlopen van meetings en release momenten.

5. Concretiseren en realisme

Een veel voorkomende valkuil is dat ideeën onvoldoende worden uitgewerkt. Hier valt veel te winnen door het team te helpen abstractheden concreet te maken en details uit te zoeken waardoor de scope en diepgang door iedereen begrepen wordt. Er ontstaat hierdoor een realistischer beeld van de benodigde inspanning van een feature.

6. Het validatiemechanisme en de feedbackloop

Voor startups en scale-ups is het essentieel met minimaal budget hypotheses te valideren. Het gebruik van een waardemodel zoals aangestipt onder punt 6 is hierbij essentieel. Door iteratief te werken zijn veranderingen en pivots eerder norm dan uitzondering. Ook kan er vaak in een heel vroeg stadium al worden gevalideerd, zonder dat er dure development capaciteit wordt ingezet.

7. Resources

Bij het opzetten of uitbreiden van een development team zijn er veel opties. Steeds vaker is er een combinatie van developers op locatie en een vorm van remote werk. Dit geeft een positieve impuls aan een overbezet lokaal development team doordat er werk kan worden afgestoten, waardoor er meer focus is voor primaire roadmap features. 
Comments are closed.
Stel uw vraag direct via WhatsApp